Drotfereg elorejelzes, Drotfereg elorejelzes, Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők


drotfereg elorejelzes étel parazita

WhatsApp A drotfereg elorejelzes szerek visszavonásában tapasztalható változások — egy igen fontos kártevő csoport esetében — különösen nagy kihívás elé állítja a növényvédelmi szakmát: ez pedig a talajlakó kártevők csoportja.

A fennálló helyzet alapjaiban mindenki számára ismert, azonban egy további nézőpontot is érdemes szemügyre venni.

Sipos József növényorvos rovartani és permetezés technológiai előadása 2. rész

Ugyanis korábban a szisztémikus, neonikotinoid-hatóanyagú csávázószereket több tízezer hektáron alkalmaztuk. Ezeken a területeken a csávázószerek a talajban évről-évre, látens módon végezték a munkájukat: folyamatosan gyérítették az ott lévő talajlakók, — főként a drótférgek — populációit. Valószínű, hogy a korábban csávázással ily módon megvédett területeken a gazdák nem fognak automatikusan a teljes terület talajfertőtlenítésére áttérni.

A pattanóbogarak (Agriotes spp.) és a drótférgek előrejelzése precíziós módszerekkel

Így jelentős területek maradnak védelem nélkül, ahol a lárvák szabadon fejlődhetnek. Ennek hatásával hamarosan, akár már éven belül is komolyan szembe kell majd néznünk! Újra kell értékelnünk a fennálló helyzetet. Létfontosságú tényező a talajlakó kártevők elleni tudatos fellépés, amelyhez szemléletváltásra van szükség.

Mezei pattanóbogár

A drótférgek esetében meglévő évig tartó lárvastádium hosszabb távú gondolkodást igényel. Ezenkívül egy nagyobb kártevő egyedszám, valamint a kisebb hatékonyságú készítmények esetére kell a szakmai döntéseket optimalizálni. Újra elő kell vennünk az ún. Ennek elemei a következők: 1. Előrejelzés távelőrejelzés és szignalizáció.

drotfereg elorejelzes bélféreg megelozese

Imágók elleni védekezés mérlegelése 3. Érzékeny kultúrák esetében preventív, lárvák elleni védekezés — a megelőző kultúrában. Adott esetben pl.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Agrofórum Online

Egy kapásnövényt megelőző kalászos kultúrában elvégzett rovarölőszeres csávázással — szakmai értelemben — preventív módon lehetséges védekezni. Ennek a megoldásnak rögtön két előnye is van! Súlyos drótféreg kártétel napraforgóban, Gyula, Békés megye, Tudjuk, hogy a kalászos után következő évre az adott drótféreg populáció fejlettebb, így ellenállóbb lárvastádiumba lép.

E preventív védekezés másik előnye, hogy míg a védekezés a kártételre kevésbé érzékeny kalászos kultúrában történik, addig az érzékenyebb fenológiájú, fiatalabb lárva drotfereg elorejelzes érinti, ami ellen nagyobb hatékonysággal lehet védekezni.

Drotfereg elorejelzes Széklet bél és protozoák számára

A kalászosokban megkezdett drótférgek elleni preventív, csávázásos védekezés tehát több oldalról is csökkenti a termelés kockázatát. A védekezés költsége így tehát drotfereg drotfereg elorejelzes a tárgyévi, hanem a következő évi kultúra megóvására drotfereg elorejelzes hasznosul.

Erre hazánkban egyedül a Signal ES készítmény használható, hiszen ez az egyetlen csávázószer, mely kalászosokban drótférgek elleni felhasználásra engedélyokirattal rendelkezik.

drotfereg elorejelzes körömféreg és viszketés az egész

Magas gőztenziója lehetővé teszi, hogy a talajban egy kifejezetten erős, repellens hatást fejtsen ki, mely preventív módon hat a kártevők ellen. Mivel a hatóanyag lassú lebomlású és nehezen oldódó, védőhatása több hétig is fennmarad.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

Fontos, hogy szükséghelyzeti engedély alapján A kezelés minkét kultúra esetében igen költségtakarékos, így előzetes felmérés hiányában, biztonsági kezeléskéntis alkalmazható.

Természetesen erős fertőzés gyanúja esetén ne vessünk a területre kapáskultúrát! Az intenzív őszi búza és őszi Giardia szájszag növényvédelmi technológiájába szervesen illeszkedő Signalos csávázással hatékonyan, fenntartható módon, a környezet kímélésével, gazdaságosan védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen.

Vasas László.