Drotfereg kartetele, Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők


Hírek, szakcikkek Kukorica talajlakó drotfereg kartetele Miután visszavonták szinte az összes rovarölő csávázószert a piacról, a gazda döntései egyre fontosabbá válnak a sikeres kukorica termesztéshez.

A talajlakó a következő év, következő kultúrájában ugyanúgy megjelenik, és ugyanúgy kárt okozhat, ha nem gondoskodunk a megfelelő védekezésről.

Két fontos talajlakó rovarkártevő okoz súlyos károkat a kukoricában, amelyek ellen vetéskor tudunk védekezni. Ám a vetést megelőző tervezés időszaka is ugyanilyen fontos, ha nem még fontosabb.

 • Ascaris nyák
 • Veszélyes kártevők: a talajlakók
 • Agrofórum Online Megosztás növényvédelem drótféreg csávázás előrejelzés agrotechnika kémiai védekezés hatóanyag pajor védekezés kártétel Polifág Veszélyes kártevők feromoncsapda talajfertőtlenítő piretroidok talajlakók fóliatakarás elve neonikotinoidok A talajlakók általában több-tápnövényű polifág élőlények, de találhatók köztük specialista monofág károsítók is.

Gondolunk itt a hibrid megválasztására, a terület kiválasztására, a vetőgépre felszerelt talajfertőtlenítő diffúzor használatára, illetve a vetésidő megválasztására. Korábban, kb. Ma már szinte az egész ország területén megtalálható.

eltávolítja a parazitákat a szervből

Kukoricabogár imágók Egynemzedékes faj, melynek tojása telel a talajban és az abból kikelő lárva a kukorica gyökereit, támasztó gyökereit rágja. Ezáltal a kukorica megdőlését okozza.

Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők

Ilyenkor a termés betakarítása nehezebb, a talajjal érintkező csöveken gombás fertőzések jelenhetnek meg, tehát a termés mennyiségi és minőségi csökkenésére is számítanunk kell. A drotfereg kartetele bogár a kukoricacsövön, annak friss bibeszálaival táplálkozik, ezzel okoz terméscsökkenést, ha nagyobb számban vannak jelen, illetve, ha a bibeszálat még a szem termékenyülése előtt rágja el.

Az elsődleges kár azonban a lárva gyökérkártétele.

szivféreg fertozo

Kukoricabogár által károsított kukoricagyökér Kukoricabogár elleni drotfereg kartetele Az ellene való védekezés a terület kiválasztásával kezdődik.

Ahol előző évben kukorica volt és a virágzás idején sok kukoricabogár imágót láttunk, vagy már akkor is nagy volt a károsítás, és most a második évben is kukoricát tervezünk oda, akkor érdemes talajfertőtlenítőszert használni vetéssel egymenetben. Ha harmadik éves kukoricát tervezünk, akkor szinte kötelező a vetéssel drotfereg kartetele menetben történő védekezés.

a szervezet megtisztítása a parazitatablettáktól

A vetésidő sem mindegy a kukoricabogár elleni sikeres védekezés szempontjából! Nagyon korai vetés esetén hiába használunk vetéskor talajfertőtlenítőt, mire a kukoricabogár lárvák kikelnek a tojásokból és károsítani kezdenek, annak hatása már elmúlik.

Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őket?

A drótféreg a pattanóbogár Agriotes lárvája, amely rovarnemzetségből több faj is károsít Magyarországon. Növényvédelmi szempontból jelentőségük ugyanaz.

gyors férgek

A drótféreg a talajban több évig fejlődik. Így egymás utáni években is számolnunk kell jelenlétével.

Figyelem! Felnőtt tartalom!

A bogár tojásrakás céljából előnyben részesíti a füves kaszálókat, drotfereg kartetele. Frissen feltört gyep után szinte biztos a kártételük. A drótféreg nagy lárvaegyedszám esetén súlyos tőhiányokat okoz.

Gubacsatka elleni biológiai védekezés

Megrágja már a magot is és a csíranövényt. Ennek következtében a kukorica ki sem kel vagy kelés után elpusztul.

Main navigation

Nem kíméli a napraforgót és a búzát sem. Drótféreg által károsított napraforgó Drótféreg által károsított búza Drótféreg elleni védekezés: Vetés előtt a tervezett területen érdemes ásóval néhány helyen felvételezni a drótférgek egyedszámát és ez alapján dönteni a talajfertőtlenítőszer használatáról.

 • Parazitáktól szibériai
 • Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál
 • A különféle kártételek között is kiemelkedő gyakoriságú és súlyosságú az a kár, amit a pattanóbogár lárva, vagyis a drótféreg okoz az ország minden régiójában.

Diffúzor alkalmazása: a vetőgép talajfertőtlenítő szer kijuttató egységére szerelhető úgynevezett diffúzor, vagy fishtail halfarok. Amely a vegyszert úgy irányítja, hogy az ne csak a magbarázda aljába hulljon, hanem annak falát is befedje, így amikor a vetőgép összezárja a barázdát, a vegyszer nemcsak alul lesz, hanem a magot körülveszi, felette is ott marad és a csíranövényt növekedés közben is védi, szinte amíg el nem éri drotfereg kartetele talajfelszínt.

 1. Ez azt jelenti, hogy az eddigi technológiák során alkalmazott csávázott vetőmaggal átmenetileg áthidaltunk a termőterületen egy növényvédelmi problémát, de nem szüntettük meg.
 2. Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őke - lexhcaulfield.hu
 3. Kukorica talajlakó kártevői - Agrofil-SZMI Kft.
 4. Paraziták hiperaktivitása
 5. Элвин мрачно усмехнулся.
 6. Hogyan lehet gyorsan megölni a rossz leheletet
 7. Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők
 8. Я думаю, что эти правила - дурацкие.

A megmaradt védekezési lehetőségek közül az elérhető talajfertőtlenítő szer így tudja legjobban kifejteni hatását. Hibridválasztás: a jó kelési eréllyel rendelkező hibridnek megint az az előnye, hogy gyorsan kinő a drótféreg foga alól, vagyis kevesebb idő áll a drótféreg rendelkezésére a csíranövény károsítására.