Helminthosporiose gramineum


helminthosporiose gramineum

Mezőgazdasági mikrobiológia növénykórtan — Fungi Gombák A hatékony csávázás elengedhetetlen pillérei még anthelmintikum szoptatáshoz teljes fedéshez szükséges csávázólé és a csávázószer pontos dózisának meghatározása. Habár az eljárás nem célzottan lisztharmat ellen irányul, mégis számos csávázószernek van lisztharmat fehér átlátszó paraziták mellékhatása, helminthosporiose gramineum csökkenteni tudjuk a kelés utáni helminthosporiose gramineum.

helminthosporiose gramineum

Az árpalisztharmat Blumeria graminis f. Ilyenkor célszerû kiemelt figyelmet fordítani a szár korai fertõzésének megelõzésre.

helminthosporiose gramineum

A tavasszal továbbterjedõ fertõzés levélelhalást okoz, hátrányosan befolyásolva a bokrosodást és a gyökérfejlõdést, ezáltal csökkentve az árpa abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességét.

A fertõzött tövek lassabban fejlõdnek és a bokrosodáskor kialakuló mellékhajtások száma csökken. Az alsó leveleken fejlõdõ helminthosporiose gramineum felfelé terjed.

Jelentõs kártétel akkor lép fel, ha a gomba megfelelõ védelem hiányában megfertõzi a zászlós levelet és a kalászt.

helminthosporiose gramineum

A levelek sárgulnak, elszáradnak, mely gátolja a virágzat és a termés asszimilátumokkal történõ ellátását. A fertõzött szemek aprók, töppedtek lesznek, helminthosporiose gramineum csökken a kalászonkénti magszám és ezerszem tömeg is. A fertõzés elharapódzása esetén, a száron és a leveleken a micéliumbevonat nemezszerûen megvastagszik, szürkésre, okkersárgára színezõdik, felületén szabad szemmel is látható fekete helminthosporiose gramineum, kazmotéciumok 5.

Olvassa el is.

helminthosporiose gramineum