Néhány íróval beszélek, és még többet figyelek a kommentszekciókban. Mindenki tele van aggodalmakkal, mindenki fél valamitől. És nagyon sokan belehajszolják magukat egy mártírtudatba, miközben azt hangoztatják, mennyire nem nekik való ez a világ, mennyire ellenük játszanak a körülmények.

Erről szeretnék most beszélni.

Az igazság az, hogy nagyon ritkán hallom, hogy az írást bárki is egy lapon említetené a művészettel. Hivatásként, iparosmunkaként beszélünk róla, és ezzel a szellemiséggel is űzzük. Igen, néha erre van szükség; néha félre kell dobni a művészi érzékenységünket, és haladni előre hideg fejjel, mert a művészkedés csak elvinne minket a susnyásba. Viszont az írás nem csak egy kirakós, hanem önfelfedezés is. Az írás nem csak egy kihívás, az írás utazás. Az írás egy szenvedély, és néha bizony szenvedés. Az író felszínre hozza a történet elsüllyeszthetetlen egységeit, a történet pedig cserébe megmutat az írónak valamit saját magából. Ez egy csodálatos, kölcsönös folyamat, és ebből következik az, hogy egyik történet sem létezik az őt létrehozó individuum nélkül. Mégis azt látom, hogy nagyon sokan ezt az individuumot próbálják kigyomlálni, kiradírozni a draftból, vagy ha megoldható, betörni.

Az internetes közösségi felületek tele vannak hirdetési lehetőségekkel, amiknek java ugyan elég meddő lehetőség a túltelítettség és az érdektelenség miatt, de még mindig több a semminél, és a megfelelő időzítéssel, egy jól összedobott reklámanyaggal, vagy csak egy szerencsés témaválasztással még a legzsúfoltabb csoportokban is potenciális olvasókra lehet lelni. Na, ez a bejegyzés nem erről fog szólni, mert még én is keresem a jó módszereket, és sokkal többet tudok beszélni egyelőre a szarvashibákról, mint a tuti biztos reklámanyagok titkáról. Az alábbi példáktól nem csak az alap marketingismerettel rendelkező szárnybontogatók, de még a célközönség is általában a fejét fogja, a posztoló pedig nem is sejti, hogy épp ezekkel szabotálja a saját internetes karrierét. Szóval bármit olvastok, a ti érdeteketekben kérem, hogy ne tegyétek.

Írók még sosem voltak közel ennyire az olvasókhoz, és ez bármennyire is idillin hangzik, megvannak a maga hátulütői. A problémás réteg egy igaz, elenyésző, de hangos, és jóformán nagyon fiatal közegből tevődik össze, és sajnos nagyban befolyásolja az írói kör egy jelentős, szintén fiatal és törékeny rétegének gondolkodásmódját.

De, pont ez a közelség teszi lehetővé azt, hogy megpróbáljuk rendezni az ellentéteket! Tehát, ebben a bejegyzésben most a leggyakoribb eseteket fogom kilistázni, ahol lehet, személyes tapasztalatokat, példákat osztok meg, aztán a szokásos szubjektív módon érvelek az adott állítások… Eh, hát jóformán ellenük. Kezdődjék a bullshit-vadászat!

… most nem akarok olyan amúgy személyes ízlésen alapuló dolgokról beszélni, minthogy mikortól felesleges és öncélú az érzékszervekkel felfogható információk taglalása egy történetben, főleg, mert ehhez még kissé zöldfülűnek érzem magamat. Inkább össze szeretném szedni azokat a szempontokat, amikkel a leírások kérdése és funkciója egy új, könnyebben megközelíthető perspektívába kerülhet mindenki számára. Mert szerintem azok, akik nem foglalkoznak a leírásokkal, azok valójában egy nyomást éreznek magukon, mert azt hiszik, olyan dologról kell részletesen beszélniük, amiről amúgy nem szokás még csak említést se tenni. Nem csoda, rohanó világban élünk, mindenki A-ból átsuhan B-be, és nem nagyon figyeli meg a környezetét. Csak épp ennek nem szabadna kényszernek lennie.

Oké, értem én. Eleged van már abból, hogy az egyik legaktívabb írói platform, a Wattpad színültig van olyan történetekkel, amelyeknek sosem szabadna megszületniük, pláne nem egy maximum 16 éves lány tollából. Tudom, tök sokkoló, hogy mindazok ellenére, hogy ezen történetek mind terjedelmükben, mind írásképükben sokszor nem képesek megütni még egy részegen összetákolt, hajnali SMS színvonalát se, elképesztően népszerűek. Azt is megértem, hogy tök szar ilyen írásokkal egy területen osztozkodni, és demotiváló, hogy igényesebb, eltökélt íróként pezsgőt kell bontani, ha a sztorid fejezetenként hoz neked 20-40 olvasót.
Már a Magabiztos Íróban kifejtettem, hogy miért nem éri meg ebből ügyet csinálni, de a jelenlegi állapotokra való tekintettel úgy érzem, muszáj összedobnom egy bejegyzést ezzel kapcsolatban.

“Megéri folytatni?” “Tíz lájk után jön a következő fejezet!” “Lett egy ötletem, elolvasná bárki is?” “Elfogadná egyáltalán bárki is a kéziratomat?” “Senki sem olvas, így minek írjam tovább?”

Nagyon gyakran látok ilyen posztokat különböző írói oldalakon, és hiszem, hogy mindenki átélte – vagy épp átéli – írói pályafutásának kétségekkel teli időszakát. Mi több, biztos vagyok benne, hogy az amatőr írói közösségnek bő 80%-a ebben a pillanatban is elég káros szintű önbizalomhiányban szenved, és legtöbbeknél ez az önbizalomhiány okozza az alkotói válságot. Az okok egyénenként változhatnak, és ugyanígy mindenkinek más és más hozhat megoldást.

Szerencsére én már túl vagyok ezen a hosszú úton, és ebben a bejegyzésben megpróbálom összeszedni az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat. Csodát sajnos nem fog művelni, de remélem, hogy néhány kollegának irányt mutat, hogy gyorsabban megtalálja a folyamatos kreatív munkához szükséges stabilitást. Vágjunk is bele!

Sokszor futok bele olyan cikkekbe, amelyek az antihős karaktermodell tulajdonságait próbálják körbejárni, és rendszerint egy csomó téves információval látják el az olvasót. Maga a téma egyáltalán nem könnyű, elvégre az egyik legvitatottabb és manapság legnépszerűbb szereplőtípusról van szó.

Mivel magam is nagy antihős-rajongó vagyok, megpróbálom elrendezni a szálakat, hogy egy kicsit tisztább képet kapjatok a jelenségről. Teljesen tisztát soha nem is fogtok.